top of page
IMG_8141_edited.jpg

Hej, jag heter Mirja.

 

Min stora förebild i livet är min mamma Rosalie.

 

Hon arbetade som fotokopist på Pressens Bild och väldigt tidigt i mitt liv introducerade hon mig i den ädla konsten att framkalla bilder i ett mörkrum. 

Ett mörkrum som doftade kemikalier, parfym och cigarettrök. 

 

På den tiden, vi pratar mitten av 70-talet, var alla bilder svartvita och det har för alltid blivit för mig det absolut vackraste formatet inom fotografi. 

 

Kommer fortfarande ihåg känslan och doften när vi klev in i DN-skrapan. 

Att se min mamma in action, framkalla alla dessa viktiga bilder som visades i Dagens Nyheter och Expressen, det var trolleri för en liten unge.

Likaså hade jag privilegiet att få vara runt några av dåtidens stora fotografer som Jacob Forsell, Jan Delden och Jonny Gran, bara för att nämna några. 

Jag har haft den fantastiska upplevelsen att vara med när fotografering var ett analogt hantverk. Fotograferna hade flertalet kameror, väskor sprängfyllda med filmrullar, cigaretter och taxikort.

Inga digitala mätverktyg fanns att tillgå utan enbart känsla och oerhörd kunskap om vilken filmrulle som behövde komma i kameran beroende på ljus, väder och vind. Hur de arbetade tillsammans med kamera och ljus samt andra miljoner oförutsedda händelser som kan ske vid ett fototillfälle.

Fick också lära mig att de absolut bästa bilderna är de spontana, både för fotografen och motiven. 

Och det mina vänner- det är dagens sanning.

Bland de finaste bilderna jag någonsin fångat är de där motiven ej varit medveten om min närvaro. 

 

Jag har vuxit upp i en värld av fotokonst och kanske är det detta som fått mig att upptäcka kameran och alla dess möjligheter att få skapa en stunds magi tillsammans med just dig.

Hör av dig, det kommer bli roligt!  /Mirja

Vem är jag?

IMG_6414_edited.jpg

Mamma

Kontakta mig

Nyfors_230.jpg
bottom of page